Fietswegenwacht Daniël redt 2 kinderen

fotografie: Dick Teske

Gisteren kreeg wegenwacht Daniël een verontrustende oproep. Bij de haven in Scheveningen stond een oma naast haar afgesloten auto, terwijl haar twee kleinkinderen op de achterbank zaten.

“De sleutels lagen op de voorstoel”, vertelt Daniël. “De vrouw had de twee jonge kinderen alvast in hun autostoeltjes gezet en legde nog wat laatste dingen in de kofferbak. Toen ze de achterklep dichtdeed ging de auto automatisch op slot.”


Sleutels aan de kinderen gegeven

Omdat het midden op de dag was, liep de temperatuur in de auto snel op. “Je zag aan de kinderen dat ze het erg warm hadden. Een
raam inslaan zou de snelste oplossing zijn, maar dat was tegelijk ook gevaarlijk. Daarom heb ik de sleutels van de voorbank ‘gehengeld’ en aan een van de kinderen geven. Uitleggen waar hij op moest drukken was nog een flinke uitdaging, zeker toen de bos ook nog op de grond viel.” Na een tweede hengelpoging en door de deur iets te forceren, is het uiteindelijk gelukt om de sleutels te pakken. “Al met al ben ik samen met de politie toch zo’n twintig minuten bezig geweest om de kinderen te bevrijden. Daarna konden we ze afkoelen met water en ze te drinken gegeven. Wat een opluchting was dat!”

In de Telegraaf was er ook aandacht voor de redding.