Mijn leven buiten werk | Bart

'Alles mag stuk’ - Bart Hautvast, fotograaf

"Heb ik er net weer geld ingestoken om hem op te lappen, gaat-ie weer kapot", lacht fotograaf Bart Hautvast. Hij vertelt over zijn hobby: terreinrijden. Ronddraaien in het cirkeltje repareren-kapot-repareren-kapot vindt Bart niet vervelend. "Dat sleutelen is juist de charme."

Gebruik je hem dagelijks?
"Deze Suzuki SJ410 mag de weg niet op. Voor woon-werkverkeer heb ik een Daihatsu pickup F65, ook wel Taft genoemd. Door zijn hoogte en opbouw is het een opvallende verschijning. Hij past niet in de parkeergarage en als oude diesel mag hij Amsterdam en Utrecht niet meer in. Erg praktisch dus...Ik durf het bijna niet te zeggen, maar naast deze twee hebben mijn vriendin en ik er nog drie. Bijna allemaal rijdende wrakken. Het onderhoud doe ik zelf, anders is het niet te betalen. Met mijn eerste terreinwagen sloeg ik een paar jaar geleden in de Coentunnel over de kop doordat de aanhanger schaarde. Die gebruik ik alleen nog voor de onderdelen. Maar ik kan er geen afscheid van nemen."

Wat vind je vriendin van je hobby?

"Die is bijna nog fanatieker dan ik. Ze rijdt net als ik wedstrijden en we gaan vaak naar evenementen of met een groep naar het buitenland. Op een oud militair oefenterrein in Duitsland mag je tegen betaling een dag rijden. Ook organiseren we met Hannibal Offroad, waar we lid van zijn, elk jaar een evenement met 150 auto’s en een paar duizend bezoekers. De dag vindt plaats op een motorcross-terrein waar met een graafmachine een parcours met enorme kuilen wordt aangelegd."

Wat maakt deze auto’s zo bijzonder?
"De hele uitstraling vind ik leuk. Het zijn logge, langzame, onbeholpen wagens. En gaat er iets kapot, dan is dat geen probleem. 'Alles mag stuk', zeg ik altijd. Er zit geen recht stukje plaatwerk meer aan. Na afloop van evenementen zijn we wel even zoet met de schoonmaak. Alles zit dan onder de blubber, inclusief kleding en interieur."