Alarmcentrale steunpunt Barcelona 50 jaar!

Het is feest in Barcelona: het Alarmcentrale steunpunt bestaat deze maand 50 jaar!

Steunpunt Barcelona startte in mei 1966 en werd destijds het hele jaar bemand door twee personeelsleden. De eerste jaren kwamen er vooral hulpvragen van ouderen die in Zuid-Spanje overwinterden. De ANWB had ook veel werk aan het afhandelen van aanrijdingen en het regelen van hulp voor auto's en caravans.


Tegenwoordig werken in Barcelona 16 vaste medewerkers en vinden op een dag zo'n 170 gesprekken plaats. Op een drukke zomerdag kan dat oplopen tot 700. De gesprekken zijn zeer divers: over verloren autosleutels, verkeerd getankte brandstof – gasóleo (diesel) en gasolina (benzine) lijken nogal op elkaar….–, over GPS- en/of aircoproblemen, over lichamelijke klachten en ernstige ongevallen.

Het is voor de Alarmcentrale een groot voordeel om ter plekke hulpverleners te hebben die niet alleen de cultuur en gebruiken van het land kennen, maar ook de contacten onderhouden met lokale dienstverleners.

Waar belden hulpvragers in 1966 het meest over?

  1. Auto- en caravanonderdelen, die toen nauwelijks verkrijgbaar waren. Het steunpunt had onder meer noodvoorruiten, caravanbanden en variomatic-riemen voor de DAF-33 op voorraad. In de zomer was er een DAF-monteur aanwezig om de riemen te monteren.
  2. Juridische hulp bij aanrijdingen: alle aanrijdingen liepen destijds via de rechtbank. Autopapieren en voertuig werden standaard in beslag genomen.
  3. Tentstokken: werden vaak vergeten en vanuit Nederland nagestuurd. In die tijd waren er in Spanje nauwelijks tenten te koop.
  4. Cash voorschotten: het netwerk van contactpersonen was in het bezit van hoge bedragen contant geld voor het verzilveren van coupons van de internationale reis en kredietbrief (document voor hulp in het buitenland). ANWB-leden kwamen en masse naar het steunpunt om voorschotten te vragen.
  5. Morning-after pil: deze was in Spanje tot eind jaren '80 niet te krijgen en werd nagestuurd vanuit Nederland.