ANWB deelt 100e kinderfiets uit

Vandaag reikte Frits van Bruggen in St. Odiliënberg de 100e kinderfiets uit die door de mensen van HD Works, Maatwerkvoorziening Dagbesteding is opgeknapt.

Kinderen uit minderbedeelde gezinnen aan een fiets helpen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen. Dat was het idee achter de proef die het ANWB Kinderfietsenplan afgelopen jaar aanging met de werkplaats van HD Works, Maatwerkvoorziening Dagbesteding in het Limburgse St. Odiliënberg.

Stralende gezichten
De proef bereikte vandaag, vrijdag 24 november, een mijlpaal: de 17-jarige Anthoney, leerling van de Herman Broerenschool uit Roermond, kreeg uit handen van Frits van Bruggen de 100e fiets uitgereikt die in deze werkplaats is opgeknapt. Anthoney had zelf een slechte fiets en heeft nu een veilig en voor hem passend exemplaar. "Ik heb de dagen afgeteld en kon de hele week niet slapen van de zenuwen. Ik ben heel blij met deze fiets!", zei Anthoney die in het laatste jaar zit van het speciaal voortgezet onderwijs. Ook zijn klasgenoot Suleiman ging stralend met een goede fiets naar huis. Nu hoeft hij zijn krantenwijk, elke ochtend voordat hij naar school gaat, niet meer op een gammele fiets te rijden. Reparatie of een nieuwe fiets kan het gezin zich niet veroorloven.

Meer werkplaatsen
Het ANWB Kinderfietsenplan verzamelt, repareert en doneert fietsen aan kinderen uit arme gezinnen. In Nederland geldt dat voor 420.000 kinderen, van wie 60.000 onder de armoedegrens leven. Een fiets is geen vanzelfsprekendheid. Het Kinderfietsenplan heeft drie eigen werkplaatsen: in Den Haag, Utrecht en Breda. Al meer dan 5.000 kinderen kregen inmiddels een opgeknapte fiets. Om nog veel meer kinderen te kunnen helpen, heeft de ANWB meer werkplaatsen nodig.

Limburgs voorbeeldproject succesvol

De pilot in St. Odiliënberg is een voorbeeldproject voor het ANWB Kinderfietsenplan in de toekomst: decentrale werkplaatsen met lokale partijen. De voordelen hiervan zijn talrijk: het project kan sneller groeien en zit dichter bij de doelgroep. Fietsen worden lokaal ingezameld, gerepareerd en uitgeleverd. Hierdoor is er minder vervoer nodig. Ook biedt het de mogelijkheid om naast het geven van fietsen óók inruil en onderhoud te waarborgen. Het Limburgse voorbeeld is zo succesvol dat de ANWB nu ook elders lokale samenwerking en werkplaatsen zoekt. "St. Odiliënberg heeft een nieuwe weg voor ons geopend", zegt projectleider Odette Dinklo.