Carmen Orgers Wegenwacht

Waar kunnen ze jou middenin de nacht voor wakker maken?

Een broodje saté. Voor mijn werk hoef je me niet te bellen ’s nachts. Mijn laatste shift duurt uiterlijk tot 02:00 uur.

Want?

Nachtdiensten lopen van 23:00 uur tot 07:00 uur en ik kies ervoor om geen nachtdiensten te draaien

Ben je geen nachtmens?

Ik krijg dat privé niet geregeld. En ANWB is gelukkig een heel flexibele werkgever met wie ik goede afspraken kan maken.

Wist je als klein meisje al dat je wegenwacht wilde worden?

Ik was als kind altijd aan het knutselen en fröbelen: naaimachines, wasmachines en elektrische boren hadden geen geheimen voor mij. Vanaf mijn zestiende werkte ik bij een autobedrijf en studeerde ik ’s avonds. In 2001 ben ik bij de ANWB gekomen. Ik wist het zeker: buiten langs de weg mensen helpen. Een auto en ik: samen op pad.

Was het ook leuk?

Vanaf dag 1 is het hartstikke leuk. Iedere dag is anders. Je bent mensen aan het helpen en dat verveelt nooit. Alleen in de auto is voor mij ook regelmatig een genietmoment. En de techniek gaat vooruit waardoor ik iedere dag moet blijven leren. Dat is uitdagend.

Loop jij graag op je tenen?

Neee. Maar iedere dag leren is leuk en houdt me scherp.

Techniek verandert. Heb je de mensen ook zien veranderen?

Mensen lijken vandaag meer haast te hebben dan 15 jaar geleden. De mensen zijn meer eisend geworden. Vroeger werd je als hulpgever ervaren. Vandaag vinden de mensen het vanzelfsprekend dat ze direct hulp krijgen omdat ze er voor betalen.

Wat was je meest bijzondere dag?

Dat ik een vrachtwagen van het circus moest helpen en toen even bij de leeuwtjes mocht kijken.

En je moeilijkste dag?

Die vergeet ik meestal snel. Je maakt ongevallen mee en moet dan eerste hulp verlenen. Het gaat soms over hele wezenlijke dingen.

Betekenisvol?

Absoluut. Mijn werk gaat over mobiliteit en pechhulp. Maar je hebt als wegenwacht niet alleen met auto’s te maken. Ons werk gaat vooral over bestuurders, de mensen. Ik vind het leuk om met auto’s én mensen te werken.

Is dat je female touch?

Weet ik niet. Iedere wegenwacht doet het werk op zijn eigen manier en ik zie veel hulpvaardige mensen. We brengen mensen thuis. Of geven een snelcursus oliepeilen. Die extraatjes komen van ons, staan niet in een handboek.

Zelf weleens met pech gestaan?

Mijn uitlaat valt er ook weleens af. Nog voor ik bij de wegenwacht werkte, had ik ze nodig toen ik langs de A29 stond. Die eerste kennismaking was super leuk. Ik zie de wegenwacht die me toen heeft geholpen nog steeds. Naast de kapotte auto vertelde ik hem dat de wegenwacht me wel wat leek. Hij gaf me direct het nummer van een van zijn collega’s waar ik kon solliciteren. Het is echt zo gegaan.

Publicatie datum: 17 december 2018