Bart en Eddy Europees Kampioen Wegenwacht 2017

We zijn altijd als eerste met de klant bezig, we helpen de klant, dat is ons doel.

Eddy Segers en Bart Lammerse werden dit weekeinde, na vier dagen sleutelen, in het Sloveense Vransko uitgeroepen tot het slimste team uit de zestien deelnemende landen. Lammerse: “We kregen vooral elektronische problemen op te lossen. Een alarmsysteem dat de auto op slot zet, een accu die maar leeg blijft lopen. Dat soort storingen.”

Ook de wegenwachten van de Belgische TCB en de Kroatische HAK waren op dreef, zij werden tweede en derde. De laatste dag maakte het verschil. “de Duitse wegenwachtorganisatie ADAC had twee Mercedessen voor de deelnemers geprepareerd die het niet meer deden. Wij wisten als enige team de drie storingen te vinden en beide auto’s weer aan de praat te krijgen. Eén van de problemen was dat de brandstofpomp het niet deed. Die pomp wordt aangestuurd door een kleine computer, we hebben een bypass gemaakt waardoor de pomp toch elektriciteit kreeg en brandstof kan aanvoeren.”

Wisselbeker

Lammerse (34) werd zes jaar geleden wegenwacht. Segers (39) helpt al vijftien jaar mensen weer op weg. “Het is voor het eerst dat de ANWB wint, voorgaande edities zaten we altijd in de organisatie en dan mag je natuurlijk niet meedoen. Eddy en ik zijn na voorrondes geselecteerd om namens Nederland mee te doen. Wij hebben de wisselbeker en de medailles gekregen, maar die prijzen zijn voor alle collega’s natuurlijk. Dat wij winnen, is het resultaat van de opleiding en cultuur van de ANWB. Of we de beste van Europa zijn? Anders win je toch niet?”

Lammerse denkt dat het vooral belangrijk is om creatief te zijn als wegenwacht. “Ook bij auto’s die vol zitten met computers. Mensen zeggen wel dat je niets kunt repareren aan die moderne auto’s, maar dat is niet zo. In de jaren 80 zeiden ze ook al: wat zijn die auto’s ingewikkeld geworden. Ik kreeg een keer een dure, dikke Duitse auto met twee rode hangsloten op het display. We stonden in de regen en de auto deed niks meer. Na anderhalf uur zoeken had ik het: vocht in een van de computers. Even later reed de man weer weg.”

Lammerse en Segers waren nog niet goed en wel bijgekomen van de winst, toen ze te maken kregen met een waar mediacircus. De Coen & Sandershow, het AD, Hart van Nederland, BN/De Stem, rtv Rijnmond; allemaal meldden zich afgelopen dagen bij de Persdienst met maar één doel: Bart en Eddy spreken.