Een leven vol glitter en glamour | Talisa Wolters, Verzekeringsadviseur KNAC

"Mijn leven was één groot feest", blikt Talisa terug. "De ene keer zat ik in China om een prijs in ontvangst te nemen, dan vertrok ik voor een jury-opdracht naar Egypte of ik moest naar de Filippijnen voor Miss Earth. Ik werd overladen met cadeaus, sliep in luxe hotels en at in chique restaurants. Wat een tijd was dat!" Talisa leidde dit leven vol glitter en glamour dankzij haar deelname aan de diverse missverkiezingen. "Het begon bij RTV Oost waar ik stage liep toen oud-Miss Universe Nederland Kim Kötter mij overhaalde mee te doen aan een verkiezing. Nuchter als ik ben, wilde ik dat wel proberen. Ik won niet, maar was vast beraden nog een mee te doen."

"Als ik zie dat iemand hulp nodig heeft, dan wil ik helpen. Niet meer dan normaal, vind ik."

Lopen in een avond jurk

Een jaar later probeert ze het bij de verkiezing voor Miss Grand Nederland. Ze wint en Talisa mag Nederland vertegenwoordigen in Thailand tijdens de Miss Grand International-verkiezing. Een team stoomt haar daarvoor klaar. "Ik leerde hoe je in een avondjurk moet lopen, hoe in bikini, kreeg dansles, oefende mijn lach en kreeg interview- en mediatraining. Belangrijk was ook dat ik in topvorm was. Ik ben dol op eten, maar moest erg letten op wat ik at en sportte vijf keer in de week. Dat vond ik niet leuk, maar ik moest wel. Als je net wat zwaarder was dan de rest, kreeg je minder punten. Dat wilde ik niet."

Wimperstyliste


Het harde werken werpt zijn vruchten af en Talisa haalt de top 20. In de ronde die volgt, valt ze af. Een jaar later krijgt ze een nieuwe kans als de kandidate voor Nederland bij de Miss Earth-verkiezing afvalt. "De avond voor vertrek vroeg de organisatie of ik haar plek wilde innemen. Waar ik me normaal maanden op voorbereidde, moest nu in een paar uur. Ik belde meteen mijn ontwerpster voor de avondjurken, de kapper, de tandarts en de wimperstyliste voor een afspraak in de nacht. De volgende ochtend vertrok ik naar de Filippijnen."

Hevige concurrentie

Ondanks de minimale voorbereiding wint ze prijzen voor haar speech en haar behulpzaamheid, want bij de verkiezing telt er meer dan alleen een mooi koppie. "Als ik zie dat iemand hulp nodig heeft, dan wil ik helpen. Niet meer dan normaal, vind ik. Toch hoef je van de meeste kandidaten niets te verwachten. Die zijn zo fanatiek; alleen de winst telt. Zelf heb ik er nooit last van gehad, maar sommige meiden gaan zo ver dat ze jurken van de concurrentie beschadigen, het snoer van de stijltang doorknippen of ze proberen je van het podium af te duwen."

Altijd beveiliging

Helaas grijpt Talisa naast de eerste prijs, maar dankzij haar deelname aan deze prestigieuze verkiezing gaan er talloze deuren voor haar open. "In ons land leven missverkiezingen niet, maar in landen als de Filippijnen en Thailand zijn ze er dol op. In China won ik mijn eerste internationale titel. Fans wachten je op bij het hotel en willen met je op de foto. In restaurants worden ramen met kranten afgeplakt, zodat je rustig kunt eten. Ik had altijd beveiliging bij me, die bleef zelfs bij me tot aan het toilet."

Leven na de catwalk

Haar bekendheid levert haar een rol in het RTL-5 programma The Raft op. En heel veel modellenwerk, onder meer als hostess op autobeurzen. Zo komt ze in 2014 in contact met de KNAC. "Kees de Regt vroeg of ik ook op beurzen van de KNAC wilde staan. Dat beviel goed. Het team zorgde goed voor me; bij andere opdrachtgevers was dat wel anders. Even van je plek af om wat te eten of naar het toilet, mocht daar soms niet" Toen Talisa vorig jaar het aanbod kreeg om het KNAC-team als verzekeringsadviseur te versterken, hoefde ze daar ook niet lang over na te denken. "Ik kon het goed vinden met collega's, dus besloot het gewoon te doen." Meedoen aan de missverkiezingen doet ze niet meer." Daar ben ik met mijn 28 jaar helaas te oud voor. Tegenwoordig begeleid ik nieuwe meiden met bijvoorbeeld catwalk-training en coaching. Als ze vragen hebben, kunnen ze altijd bij mij terecht. Ook heel leuk om te doen."