Mijn conserven blikje | Vincent Zuidema, Redacteur Media

Een beetje autofreak trekt er zijn neus voor op. En van de Seat Marbella wordt wel beweerd dat hij al roestte in de folder. Maar Vincent Zuidema, redacteur bij Media, is verzot op zijn ‘conservenblikje’ in jeansuitvoering. Een autootje met een bijzonder verleden.

"De vorige eigenaar haalde hem naar Nederland voor zijn vrouw, maar die durfde er niet in te rijden.”

Wat heb jij met auto’s?
“Heel weinig, ik ben veel meer een botenman. Mijn vriendin heeft de gezinsauto full time in gebruik. Ik had er een nodig om naar mijn boot te gaan en naar het strand, om te surfen. Ik wilde iets leuks met een open dakje.”

Hoe ben je deze op het spoor gekomen?
“Op de veilingsite Catawiki. Daar vind je bijzondere auto’s. Deze is van 1991 en heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht als decorstuk in een spijkerbroekenwinkel in Duitsland. Toepasselijk, want de bekleding is uitgevoerd in spijkerbroekendessin. De vorige eigenaar haalde hem naar Nederland voor zijn vrouw, maar die durfde er niet in te rijden.”

Het is niet de meest sexy auto …

“Ik vind hem heel gaaf omdat-ie zo ‘basic’ is. Er zit niets te veel aan. Starten doe je nog met een ouderwetse choke. Het hele interieur kan ik met een schroevendraaier demonteren. En ik ben bepaald geen techneut.”

Wat voor reacties krijg je?
“Vooral glimlachen. Mijn dochter noemt hem de ansjovis, omdat hij inderdaad wel iets heeft van een conservenblikje. Een dagje strand met het gezin doen we uitsluitend met de Marbella, dus daar ligt ook een link.”

Wat vind je het leukst aan je nieuwe aanwinst?
“Dat hij zo afwijkend is. Op het water zie je nooit dezelfde boten, dat is een van de leuke dingen van varen. Die beleving heb ik nu een beetje overgebracht naar de weg.” Sinds kort heeft Vincent er zelfs een door hem zelf opgeknapt oldtimer aanhangerwagentje bij uit 1963.

En in de winter komt de pekel …
“De Marbella geldt als een roestbak,maar deze is volledig getectyleerd en vrij van roest. In deze staat zul je niet snel een tweede exemplaar vinden.”