Kiezen tussen blussen en de ANWB is voor haar geen optie | Kitty, supervisor ANWB-winkel

Hoe ben je bij de vrijwillige brandweer terechtgekomen?

"Mijn vader heeft daar 33 jaar bij gezeten. Moest hij naar een klus, dan fietste ik als jong meisje achter hem aan. Werd het te heftig, dan stuurde hij mij naar huis. En als ik thuis was en hij lang wegbleef, dan bracht ik hem zijn pakje shag. Op een gegeven moment vond-ie dat ik me ook maar moest aanmelden. Dat deed ik op mijn 21e."

"Het is wel eens gebeurd dat we 's nachts moesten uitrukken en ik daarna meteen door moest naar de ANWB."

Hoe werkt de vrijwillige brandweer?

 "Ons korps bestaat uit 30 vrijwilligers. Je bent altijd oproepbaar, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Iedere maandagavond oefenen we. Het is wel eens gebeurd dat we 's nachts moesten uitrukken en ik daarna meteen door moest naar de ANWB. De winkel moet toch open. Mensen vragen wel eens wat ik zou doen als ik moest kiezen tussen de ANWB en de brandweer. Die keus komt er nooit, ik wil het allebei blijven doen."

Wat is je het meest bijgebleven?

"Je ziet hele nare dingen, maar als brandweer kun je er ook voor zorgen dat mensen op een eervolle manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Ik weet nog dat er bij een auto-ongeluk twee jonge jongens waren overleden. Wij moesten de slachtoffers bergen zodat de familie afscheid kon nemen. "