Dol op fietsen | Marouane, Winkelmedewerker

Op zijn omafiets legt collega Marouane Kooijman heel wat kilometers af. Gewoon even een ritje Hellevoetsluis-Rotterdam bijvoorbeeld. De route? Die bepaalt hij onderweg.

Hoe lang werk je al bij de ANWB?
“Ik heb sinds twee jaar een contract voor 20 uur maar loop al sinds mijn vijfde rond bij de ANWB. Mijn moeder is winkelmanager. Ik ben flexibel inzetbaar. In de vakanties werk ik vaak 36 in plaats van 20 uur per week. Ik zit nu in havo 5. Volgend jaar begin ik aan de HBO-studie Ondernemen en Retailmanagement.”

"Ik gebruik nooit navigatie, ik zie wel waar ik uit kom."

Hoe vaak gebruik je je fiets?
“Elke dag. Ik fiets erop naar school, naar de ANWB en als ik vrij ben fiets ik lange afstanden. Ik rij graag naar Rotterdam, dat is hier zo’n 25 kilometer vandaan. Elke keer neem ik weer een andere route. Ik gebruik daarbij nooit een kaart of navigatie, ik zie wel waar ik uitkom. Vroeger maakte ik nog wel eens foto’s zodat ik op de terugweg delen zou herkennen. Ik fiets ook graag met mijn opa en oma, lunch mee en rijden maar. Nu ze wat ouder worden gaan we niet meer zo ver.”

Alles op deze omafiets?
“Ja, ik vind het een hele fijne fiets. Ik mis de versnellingen niet, deze stand rijdt het fijnst.”

Elektrisch, iets voor jou?

“Nee hoor, nog lang niet! Ik snap dat het handig is, maar niet voor mij. Ik mankeer niks en kan best zelf trappen. Met een normale fiets ben je zelf veel meer in beweging.”

Wat maakt fietsen zo leuk?
“Je hebt even helemaal niks aan je hoofd en onderweg zie je veel meer dan vanuit het openbaar vervoer of de auto. Ik kom op plekken die ik nog nooit gezien heb en doordat je beweegt is het nog gezond ook.”