Wij zetten de fietsers in de spotlights | Mary,Vrijwilliger Lichtbrigade

Bij ANWB vinden we het belangrijk dat jij als fietser goed gezien wordt, vooral 's avonds in het donker! Daarom zet de Lichtbrigade fietsers in de spotlights, met als doel het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Van de fietsers vindt 95 procent dat onverlicht fietsen in het donker gevaarlijk is en toch vervangt 4 op de 10 fietsers een kapotte fietslamp niet meteen. In het hele land worden meer dan 2700 fietsverlichtingsacties gehouden door vrijwilligers van de ANWB. 


Mary Eenink is één van de vrijwilligers die zich inzet voor de lichtbrigade om zo de zichtbaarheid en veiligheid van fietsers te vergroten. Als ANWB vrijwilliger ben je altijd bezig met het helpen van andere mensen en met één van de ANWB-thema’s: vrije tijd, mobiliteit en verkeersveiligheid. Wij spraken Mary over haar inzet bij het (vaste)vrijwillige mentorkorps van de ANWB. 

Hoe ben je bij de ANWB als vrijwilliger terecht gekomen? 
Als ANWB vrijwilliger ben ik eind 2011 begonnen met een groepje mentoren om de accu’s van auto’s na te kijken, dat was toen wel weer nodig voor de winter. Dit was een leuke en gezellige dag waarop ik aan het eind ben gevraagd om mentor te worden. Een mentor is een vaste vrijwilliger bij de ANWB die zich regelmatig inzet voor bijvoorbeeld het onderhoud van fiets- en wandelroutes.

Begin 2012 liep ik in Ouderkerk op de 2 Kampeerdagen een soort proef dag. Elke 2 uur werkte ik mee met een andere groep. Aan het eind van de 2e dag werd er besproken door de mentoren hoe het met mij gegaan was en werd mij gevraagd hoe ik het vond. Ik was heel enthousiast en ik vond het werk en de mede-mentoren erg leuk! Hierna ben ik in september 2012 als mentor aangenomen.

"Ik vind het heel belangrijk dat fietsers goede verlichting hebben."

Waarom heb je gekozen om je in te zetten voor de lichtbrigade? 
De lichtbrigade is een van de vele mentor/vrijwilligers werkzaamheden, maar ik heb hier vooral voor gekozen omdat ik het heel belangrijk vind dat de fietsers goede verlichting hebben. Als je ze daarover aanspreekt vinden ze dat eigenlijk ook en zijn ze heel blij dat de ANWB zich daarvoor inzet. 

Toen ik vorig jaar bij 2 stations bezig was met de lichtbrigade, namen mensen extra tijd na hun werk om de fietslichten te laten maken door ons. Ook zouden ze familie/vrienden aanspreken als ook hun fietslichten het niet meer deden. 

Wat vind je het leukste van jouw werk als vrijwilliger? 
Het leukste van mijn mentor/vrijwilligerswerk vind ik dat ik zelf kan kiezen wat ik belangrijk maar ook leuk vind om te doen voor de ANWB. Heel veel wisselend werk en gezellige mensen om samen mee te werken. 

Als het nodig is dan reis ik door het land naar een volgende plek om weer samen met andere mentoren/vrijwilligers aan de slag te kunnen gaan voor een goed doel. En het contact met de ANWB blijft natuurlijk goed, leuk en soms spannend om te ervaren hoe iets weer verloopt.

Lijkt het je leuk om net als Mary ook mentor te worden? Laat ons dat weten via mentorkorps@anwb.nl of kijk op anwbvrijwilligers.nl.