Mijn leven buiten werk | Sander, Manager Innovatie

Hij noemt zijn rijkunsten zelf ‘redelijk goed’. Dat mag ook wel als je in de top 10 hebt gestaan van de Mazda MaX5 cup. Sander van Beem, manager TEc/Innovatie, heeft geen alledaagse hobby. Hij scheurt met zijn Mazda MX-5 over het circuit.

Hoe vaak race je?
“Per jaar doe ik aan ongeveer acht evenementen mee. Op Zandvoort maar ook op het circuit van Assen en in België. Dat blijft bijzonder, zelf racen op een baan als SPA Francorchamps!”

"Racen vind ik ontspannend."


Steek je veel tijd in je hobby?
“Onderhoud en reparaties doe ik samen met mijn vader. Daarnaast kost elke race zeker een dag voorbereiding omdat alles gecontroleerd en geprepareerd moet worden. In het seizoen train ik om de maand. Een evenement is meestal een dag voor inschrijving, keuring, vrijetraining, kwalificatie voor je startpositie en dan twee of drie wedstrijden.”

Stress of ontspanning?
“De hoge bochtsnelheden vragen fysiek veel. Toch vind ik racen ontspannend. Je kunt aan niets anders denken. Denk je een fractie van een seconde aan iets anders, dan schiet je van de baan. Ze zeggen wel dat je per kind één seconde per rondje inlevert. Dan ben ik inmiddels twee seconden langzamer.”

Rijd je buiten het circuit ook hard?

“Eerder rustiger! Ik besef hoe kwetsbaar je bent op de openbare weg. Op het circuit voel je je veiliger; je hebt een helm op en brandwerende kleding aan, zit in een rolkooi met een vijfpuntsgordel en iedereen rijdt met dezelfde snelheid dezelfde kant op. Buiten het circuit zie je rare manoeuvres en heb je tegenliggers.”

Nog toekomstdromen?

“Mijn ultieme droom is een 24-uurs race. Hij gaat waarschijnlijk in september uitkomen, in Duitsland. Het plan is om de race met drie vrienden te rijden, zodat we elkaar kunnen aflossen. Of het doorgaat hangt af van de techniek van de auto – kan hij zo’n heftige rit aan? Wat moeten we allemaal aanpassen? En wat zijn de kosten.”