Erik Lagas, SEA specialist

Lagas? Het klinkt bekend. Sport?

Ik was bijna profvoetballer geworden. Heb in de jeugd bij Feijenoord gespeeld en was aanvoerder in de B1. Net naast een contract gegrepen. Eigenlijk vooral omdat er in die tijd net te veel contractspelers waren.

Het had dus maar weinig gescheeld of je had nooit meer hoeven werken…

Dat ook ja. Ik heb nog bij een andere profclub gespeeld. Maar dat bleek uiteindelijk een foute keuze. Op mijn 20-ste heb ik me weer op school gemeld: de Hogeschool Leiden. Voor het eerst van mijn leven gewoon lekker op de fiets naar school.

Wat neem jij van het sportveld mee naar de werkvloer?

Je bent topsporter geweest. Discipline staat hoog in mijn vaandel. Resultaat halen, zit echt in mijn DNA. En ik ben heel direct: ik zeg alles wat in mij opkomt. Soms pakt dat goed uit en soms minder.

Kan je bij de ANWB zeggen wat je denkt?

De organisatie staat open voor feedback en wil graag leren. Wat ook speelt, is dat het een grote organisatie is en veel mensen betrokken zijn - of moeten worden - om zaken te veranderen. Soms is het tempo waarin we bewegen, niet mijn tempo. Ik wil soms sneller dan de organisatie. Dat zit in mijn aard en past misschien ook een beetje bij mijn leeftijd.

In welke league speelt het e-commerce team van ANWB?

Ik durf te zeggen dat we in de Champions League spelen. We werken met innovatieve tools en hebben prima ontwikkelbudgetten. Online staat goed op de kaart. Komende tijd verwacht ik dat het search team, dat zijn de SEO- en SEA-specialisten, uitgebreid zal worden.

Verdien jij geld met Google?

ANWB verdient geld met Google. Mijn top-accounts zijn de Wegenwacht en de webwinkel. Voor hen ontwikkel ik veel Google-campagnes om nieuwe leden mee te werven of om producten uit de winkel beter verkocht te krijgen. De online-omzet groeit jaarlijks met dubbele cijfers. Het aandeel van online wordt steeds groter: onze klanten en leden weten onze websites steeds beter te vinden en vinden het steeds makkelijker om online hun ding te doen.

Wat zijn de laatste trends in jouw vak?

We zijn nu druk met ‘behavorial targetting’. Dat is een aanpak waarbij we klantsignalen die we online verzamelen, doorvertalen naar een gepersonaliseerd aanbod. Zodat we mensen met de juiste content op het juiste moment bedienen. Het past erg bij ANWB om mensen op maat te helpen. Nieuwe technologie helpt ons daarbij. Daarmee loopt ANWB echt voorop.

Speel jij over drie jaar nog steeds voor de ANWB?

In alle eerlijkheid: dat weet ik niet. Ik ben 29 jaar, heb een topsportmentaliteit en wil altijd vooruit. Dat kan bij de ANWB zijn en misschien ook niet. Wie durft er tegenwoordig nog drie jaar vooruit te kijken.

Wat is jouw beste tip uit de webwinkel?

De beste deal? (lacht) Ons best verkochte product is een rollator. Onze bolderkarren gaan keihard. Daar zou ik voor gaan. En de wandelschoenen. We zijn net voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de nummer 1 in wandelschoenen.

Publicatie datum: 17 december 2018