Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×

Ik ben altijd met vakanties bezig.

Reinier Boss (34), Product Manager

"Ik voel me thuis binnen dit bedrijf".

Wat is je handicap?

Dat durf ik bijna niet te zeggen: 54. Ik kom op heel veel golfbanen maar tijd om te oefenen is er bijna nooit.

Dit gesprek moest even snel… Bijna weer in het vliegtuig?

Exact. Maar dit keer niet voor de baas. Ik ben altijd met vakanties bezig en ik mag soms ook echt op vakantie. Mijn vrouw en ik reizen overmorgen richting de USA. New York, Washington & Niagara Falls, dat driehoekje. Afgelopen voorjaar heb ik mijn echte droomreis gemaakt naar Zuid-Amerika. Peru, Bolivia, Argentinië en er uit via Brazilië. De zoutwoestijn, het regenwoud, Machu Picchu: het was nog mooier dan ik me had voorgesteld.

En dan hoor ik nog niks over golfreizen?

(lacht) Erg hè? Ik heb wel een golfvaardigheidsbewijs. Mijn organisatie Pin High Golftravel biedt 244 golfreizen in 23 landen aan. We zijn met twee product managers. Ik kijk vooral naar het zomerprogramma en ben verantwoordelijk voor de reizen in de Benelux, Frankrijk en Oostenrijk. Qua winterprogramma ben ik van de bijzondere bestemmingen: Noord-Afrika en de verre bestemmingen zoals de Dominicaanse Republiek, Mauritius en Curaçao.

Klinkt als serieus veel reizen.

Ongeveer een kwart van mijn werk bestaat uit reizen. Als marktleider in golfreizen willen we per se een breed aanbod van een uitstekende kwaliteit bieden. Elke reis hebben we dus zelf ook gemaakt. Elke golfbaan uit ons aanbod hebben we zelf bezocht. Alleen zo kunnen we garanderen dat de reis precies is zoals we beloven in onze brochures. Het is een global business. Er zijn ongeveer 350.000 golfers in Nederland. Pin High Golftravel heeft een marktaandeel van 55% in golfreizen. We sturen jaarlijks meer dan 20.000 mensen op reis. Je kunt met ons overal ter wereld golfen. De grote bulk van onze klanten kiest voor een short break en blijft in de buurt golfen: Nederland, Duitse grensstreek en België. In de winter gaan veel mensen naar Spanje en Portugal. Maar je kan met ons ook naar Azië of de Dominicaanse Republiek. Vooral de laatste is prijzig maar spectaculair.

Pin High is een van de acht organisaties van ANWB Reizen. Hop jij van de ene naar de andere?

Een beetje wel: ik studeerde hotelmanagement en mijn managementstage heb ik gelopen bij Fox Vakanties. Na het afstuderen kon ik aan de slag bij Pharos Reizen. Vervolgens kon ik assistent-productmanager bij Fox worden. Dat heb ik ruim drie jaar gedaan. Om door te groeien, ben ik een jaartje vreemd gegaan en heb ik buiten ANWB Reizen gewerkt. Toen toch weer teruggekomen: de rest is geschiedenis.

Biedt het ook extra kansen?

Voor onze klanten sowieso. Er wordt goed samengewerkt tussen de verschillende reislabels. Pin High biedt bijvoorbeeld samen met Cruise Travel, ook van ANWB Reizen, een unieke golfcruise aan. Datzelfde doen we met Fox. Een rondreis door Thailand wordt afgesloten met een weekje golfen aan het strand in Hua Hin. Echt te gek.

Je bent product manager. Hoe ziet jouw doorsnee werkweek er uit?

Dat hangt af van de seizoenen. In de winter regelen we de inkoop voor het zomerseizoen en vice versa. Tijdens het inkopen zijn we druk met onderhandelen, contacten leggen en onderhouden en deals maken. Als we de afspraken hebben gemaakt, gaat er vervolgens veel tijd zitten in de productie van de nieuwe reisbrochure. Daarnaast hebben we iedere dag te maken met ad hoc vragen, het oplossen van knelpunten en het ontwikkelen van marketingacties. En - zoals gezegd - ik denk dat ik ongeveer een kwart van mijn tijd onderweg ben.

Hoe vindt je partner dat?

Sinds ik getrouwd ben, ben ik een stuk efficiënter gaan reizen. Is dat een antwoord? Vroeger plande ik drie afspraken in een dag en kon ik nog een beetje golfen. Nu doe ik vier afspraken op een dag en kan ik een dag eerder naar huis. Dat vindt mijn partner fijn maar ik merk dat het ook handig is om meer op kantoor te zijn omdat veel werk echt daar moet gebeuren.

Zou je voor iedere reisorganisatie kunnen werken?

Als ik kijk naar mijn vaardigheden: dan zou dat kunnen. Onderhandelen, commercie bedrijven, relatiebeheer en marketing: dat kan ik op meer plekken.

Zie je jezelf nog eens buiten de ANWB werken?

Ik hoop en verwacht nog een keer een goede stap binnen ANWB Reizen te kunnen maken. Ik zou een managementfunctie, of een zwaar project trekken, heel mooi vinden. We kijken binnen ANWB Reizen naar verdere samenwerking op allerlei vlak; daar komen mooie ontwikkelkansen uit. Echt buiten de ANWB? Ik voel me thuis binnen dit bedrijf. Maar ik ben niet getrouwd met de organisatie en zeg dus nooit ‘nooit’. Ik ben geen stilzitter en als een volgende ontwikkelkans zich aandient, pak ik hem. Binnen of buiten ANWB Reizen.

Wanneer pas je als professional bij ANWB Reizen?

ANWB heeft in haar missie staan dat we mensen in vrijheid en met plezier willen laten bewegen. Dat moet wel bij je passen als je hier goed uit de verf wilt komen. Trots zijn op wat we doen voor onze klanten. We zijn een prachtig merk en het staat goed op je CV als ANWB je werkgever is geweest. Misschien is er daarom weinig verloop binnen ANWB Reizen. Ik zie dat als een teken dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten. De andere kant van deze medaille is dat de doorstroom hoger kan.

En wanneer pas je als mens goed?

Je moet echt geen 9-tot-5-mentaliteit hebben en flexibel zijn. We werken ook vaak in het weekend en dat wordt ook van je verwacht. Humor is ook een eigenschap die we graag terugzien. Daarnaast een commerciële denker en doener.

Wat is het grootste vooroordeel over golfreizen?

Dat het voor de elite is en erg duur. Golf is de grootste sport ter wereld en dat betekent dat er gewoon heel veel diversiteit in het aanbod is. Er zijn zo maar 35.000 golfbanen wereldwijd. We hebben excellente locaties en budgetreizen. In ons Golf4Less-aanbod bieden we arrangementen met een overnachting, diner en 2 greenfees al vanaf € 149.

Gaan de golfstokken mee naar de USA?

Nee. Die blijven thuis. Ik ga echt even ontladen.