Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×

Wegenwacht

Carmen Orgers (37), wegenwacht "Betekenisvol? Absoluut. Mijn werk gaat over mobiliteit en pechhulp. Maar je hebt als wegenwacht niet alleen met auto’s te maken. Ons werk gaat vooral over bestuurders, de mensen. Ik vind het leuk om met auto’s én mensen te werken."
Word Wegenwacht: pechhulp voor auto’s én mensen

Het werk van de Wegenwacht gaat over mobiliteit en pechhulp. Maar een wegenwacht heeft niet alleen met auto’s te maken. Het werk raakt vooral bestuurders, de mensen. Per jaar lost de ANWB Wegenwacht 1.250.000 pechgevallen op. En elke dag staan door heel Nederland gemiddeld 250 wegenwachten paraat om mensen te helpen met starten, het vervangen van accu’s of banden en veel, heel veel andere technische ongemakken.

Wie bij de Wegenwacht wil werken, moet dus allereerst technisch heel wat in huis hebben. Maar dat is zeker niet je enige bagage. Je bent ook de steun en toeverlaat van mensen in nood. Regelmatig ben je als eerste ter plaatse bij ongelukken en andere stressvolle situaties. Goede sociale vaardigheden en stressbestendigheid zijn dus bijna net zo belangrijk.

Autotechniek verandert razendsnel. Ieder pechgeval is anders. Dat is zo en dat blijft zo. Maar in de kern is het werk van de Wegenwacht door de jaren heen weinig veranderd. De eerste wegenwachten in 1946 waren pioniers die eenmaal op de weg er zowat alleen voor stonden met als opdracht mensen weer op weg te helpen. En hoewel er vandaag de dag ondersteuning is met telefoon en computer, moet je als wegenwacht nog steeds een beetje een pionier in je hebben. Iedere wegenwacht doet het werk op zijn of haar eigen manier. Wat ze bindt? Het zijn vooral hulpvaardige mensen. Je brengt mensen thuis. Of geeft een spoedcursus banden verwisselen. Vaak doe je wat extra’s. Niet omdat je dat moet maar omdat je dat wilt. Je staat voor een betrouwbare en servicegerichte pechhulp. Dat is echt ANWB.

Roosterdienst

Als Automonteur Wegenwacht werk je in teamverband en in roosterdienst. Binnen de ANWB CAO is er voor Wegenwacht specifiek een bijzondere bepaling voor het rooster. Al ver van tevoren weet je wanneer je kan werken. Er wordt een jaarrooster opgesteld waarbij flexibiliteit van beide partijen wordt verwacht en verkregen. Zo kunnen onze Roosterfunctionarissen voor alle Wegenwachten een rooster maken dat rekening houdt met niet alleen vakanties, opleidingen en cursussen, maar ook met die ene sportavond of het rooster van een partner, kinderen, etc. Uiteraard gaat alles in overleg met elkaar, we moeten immers ook rekening houden met het team in de regio. Er is ook een jaarrooster voor de feestdagen zodat iedereen evenveel feestdagen werkt. Ongeveer de helft van alle feestdagen werk je. Per regio stel je binnen de regio af hoe dit wordt ingevuld.

Drie weken van tevoren is je rooster voor de volgende twee maanden bekend. Dit rooster is leidend, maar eventuele wensen kan je nog steeds aangeven. Je werkt om en om in het weekend. Zo werk je het ene weekend en ben je het andere vrij, het weekend er op werk je weer en daarna ben je weer een weekend vrij, enz..

Het aantal diensten doordeweeks en in het weekend en de exacte aanvangstijden verschillen per regio. Over het algemeen bestaan diensten uit:
Doordeweeks: vroege diensten met 3 verschillende aanvangstijden, avond diensten met 3 verschillende aanvangstijden en een nachtdienst.
In het weekend: vroege diensten met 4 verschillende aanvangstijden, avond diensten met 4 verschillende aanvangstijden en een nachtdienst.
Er kunnen nog vroege, dag-, verschoven of tussendiensten zijn. De nachtdienst is veelal alleen op vrijwillige basis. Zijn er geen vrijwilligers, dan worden deze diensten verdeeld tussen de collega’s. Collega’s van 55 jaar en ouder zijn gevrijwaard van nachtdienst. Verder geldt opgenomen in onze cao:

a. De dagelijkse arbeidstijd is maximaal 8 uur per dag.
b. Vroege diensten zijn diensten die aanvangen vanaf 06.00 uur tot 08.00 uur.
c. Dagdiensten zijn diensten die aanvangen vanaf 08.00 uur tot en met 10.00 uur.
d. Tussendiensten zijn diensten die aanvangen na 10.00 uur tot 13.00 uur.
e. Avonddiensten zijn diensten die aanvangen vanaf 13.00 uur tot en met 16.00 uur.
f. Verschoven avonddiensten zijn diensten die aanvangen na 16.00 uur tot en met 18.00 uur.
g. Nachtdiensten zijn diensten die aanvangen vanaf 23.00 uur tot en met 24.00 uur.


Open dag ANWB Wegenwacht!
Meerijden met de Wegenwacht?

Wil je graag als Wegenwacht bij de ANWB aan de slag maar twijfel je nog? Wij nodigen je graag uit om dan mee te rijden met een van onze Wegenwachten. Tijdens het meerijden kan je al je vragen stellen, je ziet alle pechgevallen en je ervaart echt hoe het is om als Wegenwacht bij de ANWB te werken. Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om het meerijden te regelen! 

Ja, ik wil meerijden!