Mijn leven buiten werk | Frank, Thema Redacteur

Hoewel hij als lid van het ANWB Autoteam gewend is in de allernieuwste auto’s te rijden, wordt Frank Buma pas echt blij van oldtimers. Een Trabant, een Kever, een Eend en een oude Amerikaan hebben allemaal al bij hem voor de deur gestaan. En sinds een kleine vier jaar is hij de trotse eigenaar van een Volkswagen Golf I uit 1983.

"Ik was meteen verliefd op het Italiaanse ontwerp: simpel maar mooi."

Passie voor auto's

“Oude auto’s leven veel meer; ze hebben een ziel”, legt Frank zijn passie uit. “Dat begint al bij de geur. Deze Golf heeft ook nog een choke en maar vier versnellingen; dat is nog het echte autorijden. Moderne hulpmiddelen zoals airco mis ik niet. Ik draai net zo makkelijk mijn raampje open. Vóór de Golf had ik een Kever waar veel aan moest gebeuren. Op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee. Na een avondje speuren op internet kwam ik deze tegen. Ik was meteen verliefd op het Italiaanse ontwerp: simpel maar mooi. De auto zelf was in topconditie. De vorige eigenaar had zelfs zo veel tijd in het onderhoud gestoken, dat zijn huwelijk op de klippen was gelopen.”

De overstap

Sinds Frank van de Kampioen is overgestapt naar het platform anwb.nl/auto, wordt zijn auto minder gebruikt, waardoor hij regelmatig met een lege accu staat. “Daar baal ik wel van. Mijn vriendin neemt nu een keer per week de auto naar haar werk, maar in het weekend moeten we echt kilometers maken om hem aan de gang te houden. Daarom staat hij nu te koop. Die beslissing heb ik met pijn in mijn hart genomen. We hebben er zo’n 10.000 kilometer mee gereden en verder nooit problemen gehad. Ik had altijd veel bekijks – vaak kwamen mensen me met opgestoken duim voorbij. Dat ga ik wel missen. En als ie straks echt verkocht is, blijf ik met een week gevoel achter – dat had ik bij de vorige auto’s ook steeds. Ooit zou ik nog een oude BMW 3-serie vierdeurs willen hebben, maar uit zelfbescherming kijk ik daar voorlopig op internet niet meer naar.”