“Hallo?! Mijn auto ligt in het water! Help!”

Melisa legt uit: wat doet de Alarmcentrale?

Als je je koffers inpakt voor je vakantie, denk je waarschijnlijk niet aan alle mogelijke pechsituaties waar je mee te maken kunt krijgen. Toch zou het zomaar kunnen zijn dat je in zo'n situatie terecht komt. De Alarmcentrale helpt deze mensen met de eerste hulp. Er zijn drie typen werkstromen bij de Alarmcentrale: de voertuighulpverlening, de personenhulpverlening en de zakelijke markt. En dan kan je nog kiezen om te werken in Den Haag, Assen, Barcelona, München of Lyon. Als je werkt bij de Alarmcentrale hoor je aan de andere kant van de lijn paniek, misschien wat irritatie, maar uiteindelijk ook opluchting en enorme dankbaarheid. En dat kan dankzij jou. Indrukwekkend.
 • Voertuighulpverlening
  Die auto in het water moet eruit. Daar zorg je voor bij voertuighulpverlening.
  Die auto in het water moet eruit. Daar zorg je voor bij voertuighulpverlening.
  Lees meer

  Je zorgt ervoor dat het voertuig (auto, caravan, camper etc.) van een pechlocatie naar een garage wordt gesleept. Indien nodig heb je contact met de garage en houd je de eigenaar op de hoogte. Ook regel je vervangend vervoer, zodat de gestrande reiziger weer mobiel is. Mocht het voertuig niet gerepareerd kunnen worden binnen de vakantieperiode, zorg jij ervoor dat het voertuig wordt teruggebracht naar een garage in Nederland.

 • Personenhulpverlening
  Als niet de auto in het water ligt, maar een persoon en letsel heeft, komt personenhulpverlening aan de orde.
  Als niet de auto in het water ligt, maar een persoon en letsel heeft, komt personenhulpverlening aan de orde.
  Lees meer

  Je leeft mee, luistert en vraagt door. Zo kom je er precies achter wat er aan de hand is en hoe je iemand op weg kunt helpen. Jij verleent als eerste schakel zo goed mogelijk hulp. Je maakt een dossier aan of verwijst iemand door. Je hebt ook te maken met verschillende reis- en zorgverzekeraars, verschillende servicelevels, en verschillende contracten.

 • Zakelijke markt
  Was de auto een zakelijke auto? Dan komt het terecht bij de afdeling zakelijke markt.
  Was de auto een zakelijke auto? Dan komt het terecht bij de afdeling zakelijke markt.
  Lees meer

  Als specialist van de zakelijke markt afdeling help je onder andere klanten van importeurs, leasemaatschappijen en verzekeringsmaatschappijen. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het afwegen van alle belangen, zowel van de klant als van de zakelijke opdrachtgever. Jij bent de schakelaar, de tussenpersoon of de bemiddelaar.

In Nederland

Den Haag & Assen.

De ANWB Alarmcentrale heeft meerdere vestigingen. In Nederland zitten we in Den Haag en in Assen. Daarnaast zijn we te vinden in Barcelona, Lyon en München.

Den Haag
De meeste afdelingen op het hoofdkantoor in Den Haag doen rond 20:00 de lichten uit. Behalve de Alarmcentrale. Bij de Alarmcentrale werken we dag en nacht door om leden met pech te kunnen helpen. Mocht het 's nachts rustig zijn, dan zou het ook wel eens zo kunnen zijn dat je ons hoort pingpongen (met de zwartste koffie om de nacht mee door te komen). In Den Haag komt alles samen, voertuighulpverlening, personenhulpverlening en zakelijke markt, voor binnen- en buitenland. 
Assen

In het noordoosten van het land hebben we in Assen een Alarmcentrale. De Alarmcentrale in Assen regelt voornamelijk de binnenlandse zaken. Ook de zakelijke markt wat betreft binnenland komt binnen bij de afdeling in Assen. Woon je niet in de buurt van Den Haag en wil je toch wat meemaken van de Alarmcentrale? Dan is dat mogelijk in Assen.

In het buitenland

Barcelona, München en Lyon.

De afdelingen in Spanje, Duitsland en Frankrijk noemen we de steunpunten. De steunpunten helpen leden met pech in een van deze landen. Handig voor de leden, zij kunnen in het Nederlands met jou in contact komen, terwijl jij ze verder helpt door met de contactpersonen te spreken in de lokale taal. En als je niet werkt ben je direct op het adres van je vakantiebestemming.
Barcelona

Een drankje op de Ramblas na je werk? Alleen mogelijk in Barcelona. Leden die pech hebben in Spanje bellen naar de Alarmcentrale in Barcelona. Je hebt hier in het Nederlands contact met de leden, in het Engels en Spaans met de contactpersonen in Spanje. In Barcelona hebben we voertuighulpverlening en personenhulpverlening. Beheers je de basis van het Spaans? Dan kan deze droombaan in Spanje misschien de beste zomervakantie ooit zijn.

München

Het Duitse team heeft (volgens mijn persoonlijke metingen) net zoveel zon als het team in Barcelona. Alleen heb je in Duitsland nog de mogelijkheid om een lekker biertje te drinken in een van de vele Biergärten. Je hebt contact in het Duits met de Duitse contactpersonen om de leden zo goed mogelijk te helpen. In München doen we voertuighulpverlening. München is een stad die je gezien moet hebben. En een beter excuus om te gaan heb je niet met deze baan.

Lyon

Het grootste steunpunt van de ANWB. Ons Franse steunpunt helpt leden met pech in het populaire vakantieland Frankrijk. De leden kunnen hier terecht voor voertuighulpverlening. Doe een tripje in vieux Lyon en verken de vele traboules, neem een wandeling door de Rue de la République en houd je lunch in een van de vele parkjes. Is ontbijten met een vers croissantje jouw ding en spreek je een woordje Frans? Dan is dit ‘the place to be’ voor jou.