Ontdek ANWB

Bij de ANWB zetten we ons in voor zorgeloze mobiliteit en een duurzame samenleving. Wij zijn het vertrekpunt voor Nederlanders die vol plezier de wereld willen ontdekken. Met een sterke focus op groei, maatschappelijke impact en tevreden medewerkers, creëren we dagelijks waarde. 

Bij de ANWB vinden we dat elk individu en elke actie ertoe doet. Samen maken we Nederland schoner, veiliger en beter bereikbaar. Werkend bij de ANWB, draag je bij aan een duurzame samenleving en help je niet alleen klanten en leden, maar heel Nederland vooruit. We bieden ruimte voor groei, zowel voor jou persoonlijk als voor onze organisatie. Bouw jij straks mee aan de toekomst van mobiliteit? Kijk hier verder wat er allemaal te doen is bij de ANWB. 

Werken bij de ANWB. Jij helpt ons allemaal verder.

Sjors

Backend developer

“Wij hebben totale autonomie over de applicaties die we bouwen”

3 min leestijd

Sta je met een kapotte auto langs de weg, dan kun je rekenen op de ANWB. En op Sjors, die als backend developer zorgt dat alle IT-systemen voor deze dienstverlening optimaal functioneren. “Samen met mijn collega’s werk ik aan talloze applicaties en systemen, met diverse programmeertalen zoals Java en Typescript. Het switchen tussen verschillende werkzaamheden, dat maakt mijn werk zo leuk.” 

Vroeg je Sjors jaren geleden wat voor baan hij wilde, dan was het antwoord niet backend developer. Sterker nog, het antwoord was waarschijnlijk niet eens IT-gerelateerd. Sjors studeerde neurowetenschappen, maar achteraf paste dat niet bij hem. Toen hij via een detacheringsbureau een IT-traineeship volgde en in 2021 aan de slag ging bij de ANWB, wist hij: hier zit ik op mijn plek. Twee jaar en een vast contract later voelt hij dat nog steeds zo.

Innovatieve systemen 

Een supergezellig team, goede werkprivé-balans én veel vrijheid in het werk: dat waardeert Sjors in zijn baan bij de ANWB. Maar waar hij écht enthousiast van wordt? De inhoud van zijn werk. “Het leuke is dat we binnen ons team nieuwe initiatieven opzetten om de dienstverlening te verbeteren en verder te digitaliseren. Omdat we die features vanaf nul opbouwen, kunnen we dat doen zoals we dat zelf willen”, zegt Sjors.

Cloudnative

Enthousiast vertelt hij verder. “Het doel van de ANWB is niet alleen om volledig serverless te gaan werken, maar ook cloudnative. Daarom bouwen we al onze applicaties met Amazon Web Services in de cloud. Het leuke daaraan is dat we totale autonomie hebben over onze applicaties. Wij kunnen zelf onze infrastructuur kiezen via AWS CDK (Cloud Development Kit) en live zetten voor de eindgebruikers via automatische pipelines. Hierdoor kunnen we meerdere releases doen op één dag.  We coderen voornamelijk in Java en Typescript, maar kunnen ook andere codeertalen gebruiken. Dat we niet afhankelijk zijn van andere teams, technisch beheerders of oude systemen, betekent dat we snel nieuwe dingen kunnen opzetten. Dat vind ik gaaf.”


Nieuwe feature

Zo’n nieuwe feature waar Sjors op dit moment mee bezig is, is het digitaal annuleren van een pechmelding. Bij het bouwen daarvan komt veel kijken, vertelt hij. “Van automatiseren met pipelines en codereviews laten doen door andere collega’s, tot het uitvoeren van end-to-end-, regressie-, unit- en integratietesten. En het inbouwen van alerting, waardoor we direct een melding krijgen als er iets misgaat voor de eindgebruiker.” 

 

AI-model dat pechhulp geeft

Een ander innovatief project waar Sjors aan werkt is het integreren van een AI-model die op basis van historische pechdata en ingezette hulp een advies geeft over de juiste hulpverlening bij een nieuw pechgeval. “Het AI-model gebruikt gegevens zoals de storingsomschrijving, het type voertuig, de locatie van het pechgeval en zelfs het weer dat meespeelde tijdens het pechgeval om te voorspellen welke hulp nodig is. Ziet het model bijvoorbeeld dat bij een vergelijkbare situatie het voertuig zelf door kon rijden naar een garage? Dan kan de case mogelijk telefonisch afgehandeld worden en kan de Wegenwacht iemand anders helpen. Win-win, dus.”

Trots

Op die impact is Sjors trots, vertelt hij. “Wat ik cool vind aan mijn werk, is dat ik direct mensen help. In Nederland en heel Europa. Digitaal verwerken we een paar duizend pechmeldingen per dag. Dat vraagt om goed functionerende systemen die 24/7 bereikbaar zijn en veel volume aankunnen. Daar houden we vanzelfsprekend rekening mee in het programmeren en dat geeft extra motivatie om je werk goed te doen. Je maakt echt het verschil voor mensen.”

 

Hackaton

Veel van wat Sjors nu doet, heeft hij gaandeweg met goede begeleiding van zijn collega’s geleerd. Datzelfde biedt hij nu aan beginnende collega’s. “Zo ben ik nu bezig met een workshop over de mogelijkheden van GIT. Ook leren we veel van elkaar tijdens onze hackatons. Binnen één dag bouwen we dan samen een applicatie. Voor nu zit ik absoluut nog op mijn plek. We zetten met z’n allen grote stappen, en die wil ik afmaken. Maar wie weet ga ik ooit iets anders doen. Of het dan gaat om een seniorrol of een functie als solutionarchitect of domeinarchitect, dat ben ik nog aan het uitvogelen. Gelukkig is hier heel veel mogelijk.”

Nog niks gevonden waarmee jij ons allemaal kunt helpen?

Maak een jobalert aan en ontvang de meest recente vacatures, die het best bij je passen, in je inbox.