Boris
Wegenwacht
“Amsterdammers zijn direct en oprecht, dat maakt het extra leuk”
“Amsterdammers zijn direct en oprecht, dat maakt het extra leuk”
In zijn werk als wegenwacht heeft Boris volop contact met mensen. Hoeveel waarde hij daaraan hecht, blijkt wel uit zijn loopbaan: “Na mijn opleiding tot eerste monteur werkte ik in verschillende garages. Daarnaast draaide ik regelmatig als dj op feesten en in feestcafés. Ik kreeg de kans om zo’n café over te nemen en stapte samen met mijn vrouw in het horecaleven. Dat was een mooi avontuur, maar ook een hele drukke tijd. Daarom besloten we na een aantal jaar om de zaak te verkopen.”
“Mijn hart ging nog steeds sneller kloppen als het om autotechniek ging. En al snel vond ik werk in een dorpsgarage. Maar ja, daar was juist het sociale contact weer beperkt. Toen wees iemand me op een vacature bij de Wegenwacht. Eerst was ik daar heel sceptisch over; ik dacht vooral aan banden plakken en auto’s opstarten. Maar na een avond meelopen was ik meteen om: deze baan is de ideale combinatie van interactie met mensen én technische uitdagingen oplossen!”
Boris start zijn diensten op het Wegenwachtstation. Daar haalt hij zijn Volkswagen ID.4 op, een auto compleet met gereedschap en grijpvoorraad, zoals schroefjes, slangetjes en zekeringen. Maar ook met verkoopvoorraad zoals olie, accu’s en bobines. “Het voelt een beetje alsof ik eigen baas ben. Ik krijg hier echt de ruimte om elk pechgeval op mijn eigen manier op te lossen.”
En die klussen variëren enorm. “Van inderdaad die lekke band of lege accu tot complexe computerstoringen of kabelbreuken diep in de auto. Als het nodig is, kan ik via de werk-app de hulp inroepen van onze technische informatieafdeling. Mijn doel: zorgen dat elk ANWB-lid weer met een goed gevoel op weg gaat. Ook als de oplossing is om de wagen toch te laten ophalen en een taxi te bellen voor de gestrande bestuurder.”
Wat het extra interessant maakt volgens Boris? “Het werk bij de Wegenwacht is heel anders dan in een garage. Als garagemonteur repareer je auto’s met vervangende onderdelen. Op straat ga je voor de snelste en beste oplossing, zodat een lid veilig naar de garage kan voor de reparatie. Dat vraagt om een andere manier van kijken en aanpakken. Niet voor niets volg je eerst een interne opleiding van 2 maanden voordat je zelfstandig op pad gaat.”
Als we Boris vragen naar de mooiste plekken in Amsterdam, noemt hij bijvoorbeeld De Dam, het Scheepvaartmuseum en de grachtengordel. Uitdagende werkplekken, omdat de ruimte er vaak beperkt is. Boris lacht: “Ik maakte een keer mee dat ik een ANWB-lid hielp bij het opstarten van haar auto. Die stond midden op de Keizersgracht. Om een verkeersopstopping te voorkomen, plaatste ik kegels aan het begin van de straat. En al had ik maar 10 minuten nodig, toch vond een automobilist het nodig om mijn kegels weg te zetten en te gaan claxonneren. Dat dan het ANWB-lid die automobilist daarop aanspreekt terwijl ik haar auto weer aan de praat krijg, dat vind ik prachtig. Samen situaties oplossen, dat is echt typisch Amsterdam!”
Volgens Boris heeft de ANWB sowieso een goede naam in onze hoofdstad. “De meeste mensen rijden gewoon een stukje om als ze zien dat je aan het werk bent. Je moet er ook niet van opkijken als een passant uit nieuwsgierigheid een praatje komt maken. En leden laten spontaan weten dat ze blij zijn met je hulp. Oók als ze gestrand zijn door een probleem waarmee ze veel eerder naar de garage hadden moeten gaan. Dat vertellen ze je gewoon eerlijk. En ja, het is hier bijna altijd gezellig werken. Je moest eens weten hoe vaak ik koffie krijg aangeboden. Die sla ik allemaal af, anders blijf ik plassen”, sluit hij lachend af.
Bekijk onze vacatures.