Ontdek ANWB

Bij de ANWB zetten we ons in voor zorgeloze mobiliteit en een duurzame samenleving. Wij zijn het vertrekpunt voor Nederlanders die vol plezier de wereld willen ontdekken. Met een sterke focus op groei, maatschappelijke impact en tevreden medewerkers, creëren we dagelijks waarde. 

Bij de ANWB vinden we dat elk individu en elke actie ertoe doet. Samen maken we Nederland schoner, veiliger en beter bereikbaar. Werkend bij de ANWB, draag je bij aan een duurzame samenleving en help je niet alleen klanten en leden, maar heel Nederland vooruit. We bieden ruimte voor groei, zowel voor jou persoonlijk als voor onze organisatie. Bouw jij straks mee aan de toekomst van mobiliteit? Kijk hier verder wat er allemaal te doen is bij de ANWB. 

Werken bij de ANWB. Jij helpt ons allemaal verder.

Cardata voor pechhulp van de toekomst  

Verder dankzij jou! 

Bekijk onze vacatures


Bij de ANWB worden producten en diensten continu doorontwikkeld om toekomstbestendig te blijven. Ook als het gaat om pechhulp onderweg. De inzet van voertuigdata draagt bij aan een efficiëntere hulpverlening. IT-collega’s van de ANWB spelen een belangrijke rol in deze ontwikkelingen. In een projectteam werken Bas  (Automotive Engineer) en Jeroen  (Product Owner) aan een ‘car data backbone’. Dit is een dataplatform waarmee data worden gegenereerd van auto’s die al pech hebben of mogelijk binnenkort pechhulp nodig hebben.“Met voertuigdata leggen we de basis voor de toekomst van pechhulp van de ANWB”

Car data in de hulpverlening

Het project draait om het uitlezen van realtime data en automatisch gegenereerde data uit de auto’s van leden van de ANWB. Het doel? Op basis van data een beeld vormen van wat auto’s vertellen, om zo de ANWB-hulpverlening efficiënter te maken. Bas vertelt: “We verzamelen data over de auto, zoals foutcodes, de onderhoudsbehoefte of het type motor. We willen dat de Alarmcentrale of Wegenwacht deze data uiteindelijk in hun applicaties gebruiken om gemakkelijker gegronde besluiten te nemen over de hulpverlening die zij inzetten.” Jeroen vult aan: “Uiteindelijk heeft dit een positieve impact op de efficiëntie van de inzet van hulp, de kosten en de wachttijden. En het belangrijkste: impact op de algehele ervaring van onze leden.”

Vernieuwende producten en diensten

Het projectteam bestaat uit data-analisten, cloud engineers en testers. In de toekomst wil het team op basis van voertuigdata een aanbod ontwikkelen van innovatieve producten en diensten. Jeroen: “Uiteindelijk willen we op voorhand weten wanneer een auto pechhulp nodig heeft. Hiervoor werken we met voorspellende modellen, zodat we slim omgaan met data. Het lijkt mij geweldig als we kapotte accu's vroegtijdig kunnen opsporen. Dus nog voordat iemand onderweg pech heeft”, vertelt Jeroen. “Een goed voorbeeld is de ANWB Smart Driver. Met dit product kunnen leden van de ANWB de conditie van hun auto bijhouden. Als er onderhoud nodig is of als er technische problemen worden gesignaleerd, krijg je een seintje om te voorkomen dat je met pech komt te staan.”

Connected voertuigen 

Een pionier zijn op het gebied van connected voertuigen in Nederland, dat lijkt Bas en Jeroen fantastisch. Bas: “We willen graag dat zoveel mogelijk voertuigen van leden met ons in verbinding kunnen én willen staan. Zodat we hun voertuigdata kunnen verzamelen en gebruiken. Hiermee leggen we als de ANWB de fundering om de komende jaren relevant te blijven. Nu lijkt het voor het merendeel van de autogebruikers nog niet relevant, maar de nieuwste auto's genereren allerlei data en kunnen dit op afstand delen. Onze leden rijden uiteindelijk ook in deze auto's, dus daar gaan we op inspelen.”


Een toekomstbestendige organisatie

Werken als IT’er bij de ANWB betekent dat je met de nieuwste technologieën wil werken en zorgt dat de organisatie toekomstbestendig blijft. Jeroen: “Dit betekent dat je als IT’er geen uitgestippelde weg aflegt. Voor de komende drie jaar zijn we pioniers binnen dit thema en we nemen steeds weer een andere afslag als iets niet lukt. Dat moet je leuk vinden.” Bas vult aan: “Het is mooi om de ANWB te helpen om de waarde voor de leden te blijven versterken als vertrouwde partner in mobiliteit. Tegelijkertijd kun je als voorloper in deze technologie ook andere organisaties verder helpen. We zijn nu in de positie om autofabrikanten te helpen en te sturen in het type data dat zij kunnen ophalen en delen. Dat maakt het werk zo gaaf.”

Lees meer

Nieuwste tech banen

Scrum Master Group IT & Data

Help onze development teams impact maken met jouw expertise op het gebied van Agile. Solliciteer voor Scrum Master en help de ANWB in de transitie naar...

Junior Cyber Security Analist

Maak van cybersecurity je nieuwe carrière, start nu als Junior Cyber Security Analist in ons Security Operations Center. 

Onze verhalen

“Hoe vaak krijg je de kans om een rol te pakken die zo goed bij je past?”

“Hier ga ik steeds nieuwe uitdagingen aan en blijf ik leren”

“De juiste mensen op de juiste plek, daar ga ik voor”