Ontdek ANWB

Bij de ANWB zetten we ons in voor zorgeloze mobiliteit en een duurzame samenleving. Wij zijn het vertrekpunt voor Nederlanders die vol plezier de wereld willen ontdekken. Met een sterke focus op groei, maatschappelijke impact en tevreden medewerkers, creëren we dagelijks waarde. 

Bij de ANWB vinden we dat elk individu en elke actie ertoe doet. Samen maken we Nederland schoner, veiliger en beter bereikbaar. Werkend bij de ANWB, draag je bij aan een duurzame samenleving en help je niet alleen klanten en leden, maar heel Nederland vooruit. We bieden ruimte voor groei, zowel voor jou persoonlijk als voor onze organisatie. Bouw jij straks mee aan de toekomst van mobiliteit? Kijk hier verder wat er allemaal te doen is bij de ANWB. 

Werken bij de ANWB. Jij helpt ons allemaal verder.

Met IoT bouwen we fantastische dingen.   

Verder dankzij jou! 

Bekijk onze vacatures


Over ruim twee jaar verhuist de ANWB naar een nieuw kantoor. Een smart building met alle functionaliteiten die je hierbij verwacht. Denk aan: automatische kentekenherkenning op de parkeerplaats, energiehuishouding op basis van Artificial Intelligence (AI), realtime inzicht in de bezetting van het pand en beheren op basis van een Digital Twin. De IT-collega’s van de ANWB spelen een belangrijke rol in deze smart building-ontwikkelingen. Cefas Draaisma (Senior Cloud Engineer), Martin van Schooten (Project Manager Infra Security) en Paul Bonnema (Project Lead Smart techniek) werken aan het slim inzetten van resources die het nieuwe pand biedt aan ANWB-collega’s, bezoekers en beheerders“ Werken als IT’er bij de ANWB betekent nieuwsgierig zijn naar nieuwe ontwikkelingen.”

Speelgoed voor IT’ers

Het projectteam is momenteel bezig met twee belangrijke trajecten. Eerst test het team de smart-toepassingen in het huidige pand, daarna richten zij een infrastructuur voor alle data in. Het doel? Data verzamelen en analyseren. Dit geeft inzicht in welke toepassingen nodig zijn in het nieuwe kantoor. Cefas: “Een goed voorbeeld zijn sensoren, waarmee we het aantal auto’s op de parkeerplaatsen registreren en de temperatuur in verschillende ruimtes meten. Uit deze sensoren komt veel anonieme data.” Martin vult aan: “Voor IT’ers zijn de sensoren speelgoed waar hun hart sneller van gaat kloppen. De sensoren genereren data, deze verzamelen we in Azure. Vervolgens doen we met Azure voorspellingen en analyses, zodat we op basis van data de vraag van collega’s, beheerders, bezoekers en zakelijke partners kunnen faciliteren. Voor alle data moeten we een netwerkarchitectuur inrichten. Hierbij vragen we ons af: waar komt alle data te staan, hoe koppelen we de data aan elkaar én maken we het beschikbaar voor applicaties? Uiteindelijk zorgen we voor één totaalbeeld. En dat is een mooie uitdaging.” te staan.”

Vernieuwen en verbeteren 

Op dit moment werken zeven IT-collega’s mee aan het project. Cefas: “We werken Agile, dus het team kan zich snel aanpassen aan veranderingen. We zijn constant aan het vernieuwen en verbeteren. Collega’s zijn dagelijks bezig met de nieuwste functionaliteiten, zoals Artificial Intelligence (AI), bijhouden en doorvoeren in hun werk. Internet of Things (IoT) is ook nieuw binnen de ANWB. Hier ben ik zelf in gespecialiseerd. In de toekomst verwacht ik dat we meer specialisten nodig hebben op dit vlak.” Verder zijn de mannen het unaniem eens: werken als IT’er bij de ANWB betekent nieuwsgierig zijn naar nieuwe ontwikkelingen. En willen weten hóé het werkt. Paul: “We dagen je uit om in je werk continu na te denken: is deze nieuwe techniek of ontwikkeling iets voor de ANWB? En als het om het nieuwe pand gaat: kunnen we met deze techniek of ontwikkeling onze resources nóg slimmer en efficiënter inzetten? Nuttige vernieuwing staat centraal in dit project.” ”

Data waardoor de ANWB verder komt

Verschillende gebruikersgroepen faciliteren betekent verschillende doelen nastreven. Cefas vertelt: “Om te beginnen bij onze collega’s. Zij hebben een plek nodig om rustig en productief te werken. Met de data van de sensoren weten we waar én wanneer het rustig is. Op deze manier begeleiden we medewerkers in hun journey door het pand. En voor bezoekers kunnen we bijvoorbeeld een pas maken waarmee zij direct toegang hebben tot de ruimte waar ze een vergadering hebben. We willen dat zij het nieuwe kantoor verlaten met een unieke ANWB-ervaring op zak.” Martin vult Cefas aan: “Ook voor de beheerders van het pand staan we klaar. Met de verzamelde data kunnen we voorspellingen doen welke apparaten in het gebouw een onderhoudscheck nodig hebben. Zo kunnen we proactief in plaats reactief handelen.” Samenvattend leidt data effectief inzetten tot een aangename werkomgeving, (kosten)besparing op onderhoud én minder energieverbruik. Oftewel, data helpen de ANWB verder.


Smart-pand omarmen

Wanneer is het projectteam écht trots? Martin vertelt: “Als de organisatie het smart-pand omarmt en collega’s hier graag naartoe gaan voor een productieve dag. Maar óók dat de techniek ons helpt om duurzamer te worden.” Cefas vult aan: “Ik hoop dat collega’s IoT als de basis zien waar de ANWB verder op bouwt. We kunnen fantastische dingen bouwen met IoT en zijn hierin absoluut een voorloper. Mijn droom is dat alle collega’s, bezoekers en partners ervaren dat de techniek in het nieuwe pand gebruiksvriendelijk is en helpt bij de dagelijkse werkzaamheden. Daar doen we het voor.”

Lees meer

Nieuwste tech banen

Scrum Master Group IT & Data

Help onze development teams impact maken met jouw expertise op het gebied van Agile. Solliciteer voor Scrum Master en help de ANWB in de transitie naar...

Junior Cyber Security Analist

Maak van cybersecurity je nieuwe carrière, start nu als Junior Cyber Security Analist in ons Security Operations Center. 

Onze verhalen

“Hoe vaak krijg je de kans om een rol te pakken die zo goed bij je past?”

“Hier ga ik steeds nieuwe uitdagingen aan en blijf ik leren”

“De juiste mensen op de juiste plek, daar ga ik voor”